statutul si regulile Asociatiei Media a Bloggerilor romani

Ce inseamna sa fii jurnalist adevarat in romania? pai sa respecti un cod deontologic, nu? aaa sau sa fi angajat sau colaborator al unei insititutii media. asta nu iti garanteaza totusi corectitudinea. asa ca, pentru a fi noi mai catolici decit papa, viitoarea asociatie media a bloggerilor romani poate sa aiba un statut respectat de toti membrii.
in primu rind acolo trebuie stipulate metodele prin care cineva poate sa adere la asociatie pentru a fi legitimat ca jurnalist liber-profesionist: unu - sa fie "aprobat" de ceilalti membrii si doi - sa respecte in posturile blogului sau o anumita conduita. asta nu inseamna cenzura. fiecare e liber sa scrie ce vrea. dar cind vine vorba de news trebuie sa respecti citeva chestii: 3 surse, raspunsuri la toate cele 5 intrebari ale stirii si nu in ultimu rind nedistorsionarea informatiei. in plus, sursa citata trebuie indicata (asta daca nu e vorba de o persoana care ofera info sub protectia anonimatului). e o cu totu alta poveste daca avem de a face cu texte gen editorial (texte de opinie, reportaje scrise sau comentarii), dar si astea tre sa respecte reguli de bun simtz.
in comentariile aparute in blogosfera romaneasca pe aceasta tema am intilnit deseori o idee de genu: si daca un iliescu, un vintu, sau un copos isi fac blog. si ei sunt considerati jurnalisti? NU! daca nu adera la asociatie si nu respecta regulile ei, NU sunt jurnalisti liber-profesionisti si nu vor fi legitimati in consecinta.

No comments: