bloggerii romani - jurnalisti liber profesionisti!

zilele trecute un articol din washington post a facut vilva in blogosfera mondiala. bloggerii americani au fost recunoscuti de o instanta ca avind drepturi egale cu ale jurnalistilor asa ca pot lua parte la un proces. si nu in calitate de acuzati ci de oameni de presa!!!
am incercat sa aflu mai multe despre cum sta treaba cu media bloggers association si cine poate avea acces in ea. regulile de baza sunt simple: intrarea se face pe recomandarea unui membru activ dupa o monitorizare atenta. in plus, tre sa ai blog intr-o limba care poate fi citita de mai multi membrii. adik engleza ;) deci romanii nu au ce cauta acolo, decit daca scriu in limba lui shakespeare...
toata povestea asta deschide o alta dezbatere. de ce nu pot fi si bloggeri romani recunoscuti ca jurnalisti. tehnic povestea asta se poate realiza destul de repede si bine. infiintam o asociatie a bloggerilor. statutul va fi si forma prin care sunt admisi bloggerii, dar acolo vor fi stipulate si metodele de atestare a unui blogger-jurnalist si ce-l diferentiaza pe asta de un blogger care copiaza materiale, sau nu se considera om de presa. ong-ul poate fi f usor cooptat de una dintre asociatiile de media din Romania si recunoscut in acelasi timp de toate celelalte.
In felul asta, un blogger poate sa aiba o legitimatie si poate sa aiba acces la diferite evenimente de presa si/sau sali de judecata. el poate sa fie recunoscut si acreditat de institutiile statului pentru a lua parte la o conferinta de presa dar si pentru a prelua imagini video sau audio de la o eventuala prezentare de caz...
dar exemplele nu se opresc aici. Aceeasi asociatie poate sa elaboreze un cod etic al jurnalistului on-line/blogger-ului si sa aiba in vedere respectarea lui de catre membri. nu vorbesc despre cenzura. atunci cind publici ceva, chiar si pe net, trebuie sa respecti reguli de baza ale presei. macar cele refertoare la chestionarea ambelor parti implicate intr-o disputa, protejarea surselor sau oferirea catre cititori a unor link-uri atunci cind materialul este preluat/tradus de pe alt blog/website.
am pus pe sidebar si un mic poll. poti sa votezi acolo si sa adaugi un comentariu mai jos. daca esti de acord, hai sa facem ceva pt ca bloggeri sa devina a 4-a putere in stat, alaturi de presa traditionala. daca nu esti de acord, spune-mi motivele sau temerile tale si hai sa le discutam...
daca esti de acord, posteaza (o parte din) acest text pe blogul tau (cu mentionarea sursei) si putem sa incepem sa ne cucerim drepturile!

1 comment:

Unknown said...

salut,

daca sunt fotograf independent, freelancer, fara nici o acreditare, act, cum pot participa la diverse evenimente sportive si sa iau poze?
M-am saturat sa stau cu aparatul in tribuna! vreau si eu ceva mai dinamic.
Cum pot obtine acreditari pentru evenimente sportive ca si persoana independenta?